December 20, 2023
Fastholder psykiatrien et snævert syn på efterfølgende behandling?
Nikolaj Nissen, Souschef Center for Unge og Familier
Når en ung forlader psykiatrien peges der ofte på døgnbehandling uden for eget hjem. Og derved overser man et billigere og, i mange tilfælde, bedre tilbud

Når en ung forlader psykiatrien peges der ofte på døgnbehandling uden for eget hjem. Og derved overser man et billigere og, i mange tilfælde, bedre tilbud

En ung selvmordtruet pige udskrives fra psykiatrisk afdeling. Psykiatriens anbefaling til pigens videre forløb lander på kommunens bord og lyder: ”Miljøterapeutisk døgnbehandling uden for hjemmet”. Og psykiatrien tilføjer: “Det kræver en specialiseret indsats for at hjælpe denne pige – det er ikke en opgave forældre kan løse”. 

Nu får kommunen travlt. Pigen har det meget dårligt, og de specialiserede døgnbehandlingstilbud hænger ikke på træerne, slet ikke, hvis de skal rumme pigens adfærd og mønstre, der under indlæggelsens udredning også har fået en diagnose med på vejen: Borderline.

Situationen her er velkendt, og det samme er problemerne med at finde det rette specialiserede tilbud, der kan rumme den unge med det samme.

Psykiatriens entydige anbefaling kan give snævert fokus

Psykiatriens anbefaling skyldes måske, at psykiatrien ikke har øje for de gode alternativer til anbringelse, der findes. Og for forældre og fagperson kræver det mod og indsigt at gå imod psykiatriens forslag om behandling uden for hjemmet.  

Virkeligheden er, at der findes billigere og mindst ligeså gode alternativer til anbringelse, som ikke bliver forsøgt, når psykiatrien anbefaler et videre forløb, nemlig en Struktureret Multisystemisk Indsats (SMI-behandling) i eget hjem.

SMI-behandling kan sikre, at den unges situation normaliseres mest muligt - fordi de nærmeste omkring den unge bliver klædt på til at håndtere, selv de mindste situationer, bedst muligt ud fra de styrker, udfordringer og behov, der findes.

SMI: specialiseret, hurtig og igangsat i den unges livsverden  

Det afgørende er, at en SMI-indsats er specialiseret, at den kan sættes i gang med det samme, og den unges positive udvikling sker, dér hvor den unge lever nu og skal være i fremtiden. Vi tøver ikke med at give ansvaret tilbage til forældrene, men de skal gøres parat til opgaven og undervejs i hele forløbet, akkurat som den unge, kunne trække på professionel ekspertise.  

SMI-behandlingen sættes i gang øjeblikkeligt og ofte vil den positive udvikling kunne spores hurtigt med inddragelse og styrkelse af den unge og vedkommendes nærmiljø, herunder forældrene, der ofte er meget påvirkede af deres barns situation. Derfor kan det i mange tilfælde være en god idé at efterprøve psykiatriens anbefaling med et SMI-tilbud i eget hjem.