Socialdemokraktiet er klare i spyttet: Vi skal anbringe flere børn og unge, og vi skal gøre det tidligere. Men målet fra Danmarks største parti er i bedste fald dyrt og uden den ønskede effekt
At fjerne et barn fra hjemmet er en af de mest voldsomme og indgribende oplevelser, vi kan sætte et menneske i. Det ved vi. Og det er tvivlsomt, om det virker.
Den eneste valide danske undersøgelse på området: SFI’s rapport fra 2010, Sammenbrud i anbringelser af unge taler ret imod regeringspartiet aktuelle mål. Rapporten slår fast, at anbragte børn og unge klarer sig dårligere som voksne, end de voksne, der som børn havde tilsvarende udfordringer men ikke blev anbragt.
Anbringelse er dyrt og ofte uden den ønskede effekt
Vi væmmes alle ved historierne om børn, der ikke fjernes fra åbenlyst ødelæggende hjem. Men det må ikke føre til en fejlslutning, der er dyrere ogdårligere end de foranstaltninger, der kan skabes i barnets eget hjem. Oguanset hvad motivet bag Socialdemokratiets mål er, så er anbringelse et dyrt alternativ, der ofte ikke har den ønskede effekt.
Kan man sige, at foranstaltninger i hjemmet på længere sigt kan skabe bedre trivsel end anbringelse? SFI-rapporten tyder på det, og mange af os, der arbejder i feltet, ved det.
Hjemmet kan give bedre trivsel
Anbringelse er måske det valg, man er vant til at træffe, det alternativ, der synes mest umiddelbart. Barnet eller den unge bliver fjernet fra hjemmet til en helhedsløsning under fremmed tag, hvor alle indsatser samles. Det lyder jo fint alt sammen.
Men hvad nu hvis barnet eller den unge kan blive boende hjemme. Hvis han oghans forældre kan få en specialiseret døgnbehandling inden for de vante vægge, og her få den støtte, der skal til for skabe den nødvendige forandring? Specialiseret døgnbehandling i eget hjem rækker ud og fanger alle livsområder og interesser hos den unge – dér hvor den ungefærdes og lever.